POTTRÄNING

Dags för potträning? Fråga vilken förälder som helst om tiden då barnet slutade med blöja och började gå på potta eller toalett. Alla minns säkert och har både en och annan historia om hur det hela gick till. Till slut går det ju, men hur gör man övergången så smidig så möjligt för både barnet och den övriga familjen?

Läs på! Många föräldrar är idag pålästa om det mesta och när det gäller potträning kan det vara till stor hjälp att vara påläst och veta vad man kan göra för att underlätta och vad man ska undvika att göra. Det finns många forum där föräldrar delar med sig av sina egna erfarenheter, vilket ofta är lärorikt nog. Det finns också 1177 som tar upp ämnet och kontaktpersonerna på BVC.  

När är rätt tid att börja? Det finns ingen magisk ålder då det är perfekt att börja potträna, utan att sluta med blöja är helt individuellt. Många barn är redo utvecklingsmässigt både fysiskt och psykiskt för att sluta med blöja någon gång mellan 18 till 24 månaders ålder. Andra är inte redo förrän de är i 3-4-årsåldern. Håll ett öga på tecken som barnet själv visar för att ta reda på om det är redo eller inte. Visar ditt barn intresse för pottan eller toaletten? Säger barnet till när det kissat eller bajsat i blöjan? Säger barnet till innan de ska kissa eller bajsa? Vill barnet börja med egna trosor/kalsonger och känna sig stor? Prova er fram tillsammans. Fråga barnet.  

Axel, 3,5, visade inget intresse för att sluta med blöja så föräldrarna frågade honom; När ska du sluta med blöja? Axel svarade genom att visa upp fyra fingrar på ena handen. Dagen han fyllde 4 år fick han kalsonger i present och slutade på dagen utan att kissa på sig en enda gång. Sagt som gjort!

Men alla perioder av potträning ser olika ut, olika långa och mer fler eller färre ”olyckor”. Om ni testat att vara utan blöja och tränat barnet att gå på pottan eller toaletten i flera veckor i streck utan framgång är barnet troligtvis inte redo. Pausa försöket och börja om på nytt några veckor senare istället. Det finns inget att vinna på att försöka pusha ett barn som inte är redo. 

Hur lång tid kommer det att ta? Det kan gå snabbare men ofta tar det upp till 3 månader eller längre att potträna barnet. Det viktiga är att du som vuxen stöttar och uppmuntrar barnet genom hela perioden. 

Dos and don’ts

  • Att börja potträning innan barnet är redo kommer endast förlänga processen och risken är stor att barnet blir negativ till det hela.
  • Undvik att starta potträningen på samma gång som andra stora förändringar inträffar i barnets liv, exempelvis samtidigt som barnet får syskon, vid byte av förskola eller liknande. Barn mår bra av rutin och alla rubbningar i rutinerna kan orsaka bakslag vid potträningen. 
  • Om barnet visat intresse för potta eller toalett kan det vara en bra idé att starta potträningen. Men pusha inte barnet att göra framsteg i för snabb takt, då det är stor risk att barnet blir pressat och inte vill försöka längre. Låt processen skrida fram steg för steg i barnets takt. 
  • Låt inte andras åsikter styra. Det är ditt barn som visar dig när det är redo för potträning. Du känner ditt barn bäst. Låt dig inte bli påverkad av vad omvärlden tycker utan sätt er familjs egen plan. 
  • Vid bakslag, ta det lugnt, det är normalt. Var noga med att uppmuntra barnet vid framsteg istället för att ge kritik vid bakslag. Förbered dig själv som vuxen på att ditt barn kommer att kissa på sig eller bajsa på sig vid helt fel tidpunkt på fel ställe, så känns det inte lika jobbigt när det väl inträffar. 
  • Enkla hjälpmedel finns! Vissa barn tycker det är spännande med pottan, andra vill sitta på toalettring och många gillar att få använda egna trosor eller kalsonger. Det kan locka barnet till att fortsätta träna och inte ge upp. Ett hjälpmedel som är uppskattat av både föräldrar och barn är potträningsbyxor. Ett absorberande lager i byxan hindrar effektivt små ”olyckor” och du hinner flytta barnet ut ur bilen, från soffan eller till toaletten utan att det går igenom på kläderna. Bright Bots potträningsbyxor är i god kvalitet och tåls att tvättas om och om igen. Passformen är bra och de passar för både flickor och pojkar. 

LYCKA TILL MED POTTRÄNINGEN!